maandag 25 april 2016

BBC: documentaire MH17 objectief en evenwichtig

De BBC ontkent dat Oekraïne de schuld krijgt van het neerschieten van vlucht MH17 in een documentaire, zoals gisteren door de Sunday Express naar buiten werd gebracht. De Engelse krant richtte zich vooral op getuigen die zeggen dat ze vlak voor het neerstorten van het vliegtuig van Malaysian Airlines gevechtsvliegtuigen zagen, maar ook op het in de documentaire aangevoerde scenario dat de Amerikaanse CIA twee bommen aan boord van MH17 heeft gebracht.

Beide scenario's werden overigens niet alleen door de Sunday Express naar buiten gebracht, ook Russische staatsmedia gingen er meteen mee aan de haal. Een woordvoerder van de BBC zegt echter ''dat de Sunday Express er mee aan de haal is gegaan''. De documentaire zou alle scenario's, ook die van het neerschieten met een Boekraket vanaf het door de separatisten bezette gebied, op een rij zetten ''vanuit een objectief standpunt''.

Dat zou onder meer blijken uit verklaringen van deskundigen die zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat MH17 door een Oekraïens gevechtsvliegtuig is neergehaald, omdat die niet zo hoog kunnen vliegen als het passagiersvliegtuig dat op tien kilometer hoogte langs kwam. Een vanaf de grond afgeschoten raket zou meer voor de hand liggen, zoals ook het officiële onderzoek naar de toedracht van de vliegramp heeft aangetoond.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: