zaterdag 16 april 2016

'Geef GRU-soldaten gratie en ruil ze tegen Nadia'

Nadia Savtsjenko is er volgens haar advocaat op de elfde dag van haar dorststaking dermate slecht aan toe dat er geen tijd meer is om te wachten op het onherroepelijk worden van het vonnis tegen de twee Russische militairen die als 'ruilobjecten' moeten dienen. Tegen kapitein Jevgeni Jerefojev en sergeant Alexander Alexandrov van de Russische militaire inlichtingendienst GRY werd gisteren vijftien jaar gevangenisstraf geëist.

Na hun veroordeling kunnen ze worden uitgeleverd. Het duurt advocaat Mark Fejgin allemaal veel te lang. Allereerst moeten de twee nog worden veroordeeld door de rechtbank, vervolgens is het vonnis pas na tien dagen definitief. ''Geef ze gratie en lever ze uit aan Rusland. Dat gaat het snelst'', meent hij.

Nikolaj Polozov, een Russische advocaat van Savtsjenko, meent dat de kans groot is dat de Russische autoriteiten haar snel overplaatsen van het detentiecentrum naar een gevangenis. ''Alleen als ze in een ziekenhuis zou zijn opgenomen, zou dat niet mogelijk zijn. De kans is echter groot dat ze het transport niet overleeft, want haar gezondheidstoestand is erg slecht.'' Nadia Savtsjenko heeft vandaag niet alleen bezoek gehad van advocaat Polozov, maar ook van haar zus Vira die afgelopen donderdag niet welkom was.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: