donderdag 14 april 2016

Jatsenjoek vraagt parlement hem te ontslaan

Premier Arseni Jatsenjoek heeft het parlement vanmorgen gevraagd in te stemmen met zijn ontslagaanvraag. Vervolgens verliet hij de vergaderzaal, onder luid gejuich van zijn partijgenoten en de aanmoediging van zijn tegenstanders: 'Tijd om te gaan!' De meeste ministers volgden Jatsenjoek, met uitzondering van Stepan Poltorak (Defensie), Hennadi Zoebko (vicepremier), Pavlo Klimkin (Buitenlandse Zaken), en Pavlo Rozenko (Sociale Zaken). Zij keren naar verwachting terug in het kabinet-Hrojsman.

''Samen hebben we veel bereikt voor ons land en ons volk'', zei Jatsenjoek in zijn laatste toespraak tot het parlement als premier. ''Maar we moeten verder, er valt nog veel meer te doen.'' Over zijn tegenstanders zei Jatsenjoek dat die hem ''sterker hebben gemaakt''.

Jatsenjoek werd op 26 februari 2014 waarnemend premier. ''Een politieke zelfmoordmissie'', zei hij er toen zelf van. Op 24 juli van dat jaar diende hij zijn ontslag in toen de coalitie in elkaar stortte. Een week later werd de orde hersteld en ging Jatsenjoek weer als premier aan de slag. Na de verkiezingen van oktober 2014 werd Jatsenjoek opnieuw premier.

Op 16 februari van dit jaar nam het parlement een motie van ontevredenheid aan over het werk van het kabinet, maar een motie van wantrouwen haalde geen meerderheid. Toch was de boodschap voor Jatsenjoek duidelijk dat het tijd werd om het veld te ruimen. Afgelopen zondagavond kondigde hij zijn ontslagaanvraag aan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: