woensdag 27 april 2016

Journalist Savik Shuster in hongerstaking gegaan

Televisiepresentator Savik Shuster en zijn zakenpartner Pavlo Jelizarov zijn in hongerstaking gegaan, uit protest tegen het intrekken van Shuster's werkvergunning. Begin deze maand was die werkvergunning nog verlengd, maar dat besluit is ongedaan gemaakt door de instantie die de werkvergunningen uitgeeft. Shuster zou hebben verzwegen dat tegen hem een strafrechtelijk onderzoek loopt wegens belastingontduiking.

Shuster heeft intussen fors uitgehaald naar president Petro Porosjenko. ''Hij wordt een dictator als zo door blijft gaan met het onderdrukken van de media'', aldus de journalist die vanwege zijn Canadese nationaliteit een werkvergunning nodig heeft in Oekraïne.

Porosjenko zelf laat echter op zijn Facebookpagina weten dat de vrijheid van meningsuiting ''een van de belangrijkste verworvenheden is van de Revolutie van Waardigheid en de hoeksteen van de democratie''. Hij spreekt daarbij de hoop uit dat Shuster snel weer een werkvergunning krijgt.

Hoofdredacteur Joeri Boetoesov van nieuwssite Censor.net vindt dat Shuster met zijn politieke talkshow op de eigen tv-zender 3S geen anti-Oekraïense propaganda bedrijft, ''maar sommige politici houden er gewoon niet van''. Boetoesov constateert dat het besluit om Shuster's werkvergunning in te trekken ''ongetwijfeld een politiek besluit is, dat door de president is goedgekeurd''.

De Belastingdienst houdt zich sinds september bezig met Shuster. In december zei Valentin Nalivajtsjenko, oud-directeur van de staatsveiligheidsdienst SBOe, dat de inlichtingendiensten opdracht hadden gekregen om op zoek te gaan naar belastende informatie over de journalist, ook in het buitenland. 
 
Afgelopen september haalde tv-zender 1+1 het programma Shuster Live vlak voor de uitzending uit de programmering. Officieel om de politieke crisis niet nog erger te maken, maar volgens Shuster was het besluit het gevolg van een afspraak tussen de eigenaar van 1+1 (de oligarch Ihor Kolomojski) en de presidentiële administratie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: