dinsdag 26 april 2016

'Nuland wil in feite dat we capituleren voor Rusland'

De Amerikaanse regering verlangt dat Oekraïne de grondwet zodanig aanpast dat de door de separatisten bezette gebieden een aparte status - lees: zelfstandigheid - krijgen, maar ook dat hen amnestie wordt verleend en er in juli lokale verkiezingen worden gehouden. Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Victoria Nuland is met deze boodschap gisteren naar Kiev gekomen.

Parlementslid Victoria Vojtsitska van Zelfredzaamheid was erbij toen Nuland haar verhaal deed. Zij klapte vandaag uit de school en liet aan het persbureau Unian blijken dat ze het er volstrekt niet mee eens is. ''We moeten ons realiseren dat niemand van plan is om de zware wapens daadwerkelijk terug te trekken, zoals eerder in Minsk is afgesproken. Die wapens horen achter slot en grendel, terwijl de OVSE er voor moet zorgen dat ze daar blijven. We kregen van Nuland te horen dat de Russen zich terug zullen trekken als we er voor zorgen dat er verkiezingen in de Donbas worden gehouden. Maar garanties krijgen we niet.''

Volgens Vojtsitska blijven de Amerikaanse sancties tegen Rusland hooguit nog tot januari volgend jaar van kracht. Het parlementslid constateert dat ''feitelijk sprake is van een capitulatie'' als Oekraïne tegemoet doet wat de Amerikaanse regering wil. Haar partij wil juist dat erkend wordt dat sprake is van een bezetting en dat Rusland wordt aangemerkt als een bezettende macht, ongeacht of andere landen hun sancties al dan niet doorzetten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: