vrijdag 29 april 2016

Onduidelijkheid verkiezingen Donbas blijft bestaan

Er is de nodige onduidelijkheid over het al dan niet houden van lokale verkiezingen in de loop van dit jaar in de door de separatisten bezette gebieden in Oost-Oekraïne. Een parlementslid bracht eerder deze week naar buiten dat de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland de Oekraïense regering te verstaan had gegeven dat die verkiezingen in juli plaats moeten hebben.

Naderhand werd dat weer ontkend, terwijl de permanente vertegenwoordiger van de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteravond verklaarde dat de omstandigheden er niet niet naar zijn om verkiezingen te houden. ''Volgens de Oekraïense wetgeving en in lijn met wat de OVSE als eerlijke verkiezingen beschouwt'', aldus Samantha Power die er op wees dat de waarnemers van de OVSE in toenemende mate worden gehinderd bij het uitvoeren van hun taak, het toezien op naleving van het staakt-het-vuren.

Power haalde flink uit naar Rusland en de pro-Russische separatisten. ''We hebben in de Veiligheidsraad al vaak gevraagd wat die eigenlijk te verbergen hebben, omdat ze onpartijdige waarnemers en onderzoekers de toegang weigeren. Dat gaat van de Krim tot de plek waar vlucht MH17 is neergestort."

De Oekraïense onderminister Vadim Pristajko van Buitenlandse Zaken zei in de Veiligheidsraad dat zijn regering alles heeft gedaan om lokale verkiezingen in de Donbas mogelijk te maken. ''Alle daarvoor noodzakelijke wetten liggen klaar en we zijn bereid om in Minsk afspraken te maken over hoe en wanneer die verkiezingen worden gehouden.''

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: