woensdag 20 april 2016

Persvrijheid in Oekraïne blijkt fors verbeterd

De persvrijheid in Oekraïne is verbeterd, maar nog altijd verre van voldoende door de greep van oligarchen en de Russische propaganda. In de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders steeg Oekraïne met 22 punten naar de 107e plaats op een totaal van 180 landen. Een jaar eerder stond Oekraïne nog 129e. Volgens mensenrechtenactivisten komt deze betere plek op de ranglijst vooral omdat veel minder geweld tegen journalisten wordt gebruikt.

Rusland steeg met 4 punten naar een 148e plaats, ondanks de voortdurende pogingen van de autoriteiten om journalisten in hun meningsvrijheid te beperken. Buitenlandse uitgevers werden gedwongen om hun aandelen te verkopen aan Russische media en organisaties die ijveren voor meer persvrijheid krijgen te maken met problemen.

Onder de voormalige Sovjetlanden neemt Estland een bijzondere plaats in. Dit land staat veertiende in de World Press Freedom Index. Nederland staat in de top-vijf met Finland, Noorwegen, Denemarken en Nieuw-Zeeland. De Verenigde Staten staat 41e op de index. Reporters Without Borders omschrijft de persvrijheid daar als ''voldoende''.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen: