dinsdag 19 april 2016

Porosjenko belt Poetin over lot van Savtsjenko

President Petro Porosjenko heeft gisteravond met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld en hem gevraagd om de 34-jarige helikopterpiloot en legervrijwilligster Nadia Savtsjenko vrij te laten voordat het te laat is. Porosjenko vroeg Poetin om toestemming voor Oekraïense of Duitse dokters om Savtsjenko te bezoeken. Hij kreeg alleen de toestemming los voor een bezoek van de Oekraïense consul.

Savtsjenko is inmiddels bezig aan de dertiende dag van haar dorststaking; dat is een hongerstaking waarbij ook geen vocht meer wordt ingenomen. Wel krijgt ze nu sinds het weekeinde vocht via een infuus om er voor te zorgen dat haar bloed niet te dik wordt en daardoor niet meer door haar lichaam wil stromen. Daarvoor heeft de Oekraïense toestemming gegeven nadat haar zus Vira haar had weten te overreden.

Advocaat Ilja Novikov bezocht haar zondag. Hij zei daarna dat ze in levensgevaar verkeert. Savtsjenko heeft gisteren officieel aan de Oekraïense regering gevraagd om haar weg te halen uit het Russische detentiecentrum waar ze nog altijd verblijft na haar veroordeling tot 22 jaar gevangenisstraf.

Volgens een persverklaring heeft Porosjenko in zijn telefoongesprek met Poetin de mogelijkheid aangeroerd om twee GRU-medewerkers die gisteren tot 14 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld te ruilen tegen Savtsjenko. Minister van Justitie Pavlo Petrenko heeft vanmiddag een ontmoeting met Nadia's zus Vira.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: