vrijdag 29 april 2016

Rusland ''bezorgd'' om inzet Azov en Ajdar in Odessa op 2 mei

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ''bezorgd'' te zijn om de aanwezigheid van soldaten van de vrijwilligersbataljons Azov en Ajdar in Odessa. De soldaten zijn naar de stad gehaald om de orde te handhaven, omdat het komende maandag precies twee jaar geleden is dat er 48 mensen om het leven kwamen bij een uit de hand gelopen betoging. Het ministerie ziet het ''als een teken dat er nieuwe provocaties worden voorbereid''.

Op 2 mei 2014 kwamen 42 tegenstanders van de huidige regering om bij een brand in het Huis van de Vakbond. Zij hadden daar hun toevlucht gezocht nadat eerst tijdens een pro-Oekraïense betoging zes voorstanders van de regering waren doodgeschoten. De brand zou zijn veroorzaakt door een molotovcocktail.Wie die brandbom heeft gegooid is nog altijd onduidelijk; er is ook niemand veroordeeld.

Gouverneur Micheil Saakasjvili vroeg afgelopen week president Petro Porosjenko om bijstand van de Nationale Garde. Die kreeg hij niet, maar wel worden 1.000 politiemensen extra naar Odessa gestuurd. Al met al zijn er meer dan 3.000 ordehandhavers op de been in de komende dagen, omdat voor provocaties van anti-regeringskrachten wordt gevreesd.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: