maandag 25 april 2016

'Wereldschokkende' BBC-documentaire over MH17

De Britse televisieomroep BBC komt met een documentaire waarin de schuld voor het neerstorten van vlucht MH17 bij Oekraine wordt gelegd. Er worden ooggetuigen aangehaald die beweren dat ze twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen hebben gezien, vlak voor het neerstorten van het vliegtuig van Malaysian Airlines.

Tegelijkertijd wordt in de documentaire niet uitgesloten dat de CIA op luchthaven Schiphol twee bommen aan boord van het vliegtuig heeft gebracht die boven Oost-Oekraïne tot ontploffing zijn gebracht. In het officiële onderzoek naar de toedracht van de vliegramp wordt er van uitgegaan dat MH17 op donderdag 17 juli 2014 is neergeschoten met een Boekraket vanuit door de separatisten bezet gebied.

De documentaire is gemaakt door de Duitse freelance journalist Billy Six. Christo Grozev van het internationale onderzoeksteam Bellingcat (dat de schuld voor de vliegramp volledig bij Rusland neer legt) is uitermate sceptisch over de documentaire die door de BBC als 'wereldschokkend' is aangekondigd. ''Een getuige zag een lichtflits op 10 kilometer hoogte en een minuscuul object dat met 4.000 kilometer per uur langs kwam'', schrijft hij cynisch op Twitter.

Six heeft volgens Grozev een duidelijke connectie met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov die hem in 2013 uit een Syrische gevangenis wist te krijgen. Six komt op de proppen met Sergej Sokolov die beweert dat hij een gesprek tussen twee CIA-agenten heeft opgevangen waarin zij het hadden over een bom in het vliegtuig. Sokolov kwam ten tijde van de Russische president Boris Jeltsin in opspraak omdat hij politici had afgeperst.

De BBC zendt de documentaire over MH17 uit op dinsdagavond 3 mei. Bellingcat heeft aangekondigd direct na de uitzending met een nieuw rapport te komen.

Bronnen: ZIK, Twitter

Geen opmerkingen: