woensdag 25 mei 2016

Banken op minder verlies in eerste vier maanden

De Oekraïense banken hebben in de eerste vier maanden van dit jaar samen 11,5 miljard hrivna (409 miljoen euro) verlies geleden. Dat is echter wel 16,7 procent minder dan een jaar geleden, want toen stonden de banken op 13,8 miljard hrivna verlies. De inkomsten van de banken daalde in een jaar tijd met 20,2 procent naar 56,8 miljard hrivna.

Terwijl een jaar geleden 3 miljard hrivna verlies werd geleden op handelstransacties in vreemde valuta en edele metalen werd in de eerste vier maanden van dit jaar een winst geboekt van 7,6 miljard hrivna. De rente-inkomsten van de banken daalde met 4,9 miljard hrivna.

Volgens de nationale bank NBOe stonden 34 banken op 1 mei op verlies, terwijl 75 banken op winst stonden. In de afgelopen jaren zijn tal van banken failliet gegaan. Dat was aanvankelijk te wijten aan de wereldwijde kredietcrisis, waarna het verliezen van de Krim en de oorlog in het oosten van het land er flink in hakte bij de banken.

Gisteren werd bekend dat de Bank Michailivki ten onder is gegaan. Viktor Polisjoek, eigenaar van elektronicaketen Eldorado, verkocht zijn aandelen (92,5 procent van het totaal) enkele dagen voor het faillissement.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: