maandag 30 mei 2016

Juncker gaat Poetin uitleg geven over sancties

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, reist volgende maand naar Sint-Petersburg, waar hij onder meer met de Russische president Poetin zal spreken. Belangrijkste gespreksonderwerp zijn de sancties die de EU tegen Rusland heeft ingesteld vanwege de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met de strijd in Oost-Oekraïne. De EU neemt in juli een besluit over verlenging van de sancties.

Juncker ontmoet Poetin in de marge van een economische conferentie in Sint-Petersburg. Juncker heeft lang geaarzeld of hij daarheen moest gaan. Volgens een woordvoerder gaat hij nu toch, omdat hij het Europese standpunt over de sancties wil toelichten. Juncker is de eerste top-politicus uit de EU die Rusland bezoekt sinds de sancties zijn ingesteld.

De Europese Unie is intern verdeeld over het verlengen van de sancties. Zo stemde het Franse lagerhuis recentelijk nog voor de opheffing daarvan. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini heeft zich openlijk voor verlenging uitgesproken.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: