dinsdag 31 mei 2016

Nadia Savtsjenko beëdigd als parlementslid

Nadia Savtsjenko heeft zich vanochtend voor het eerst gemeld in het parlement, waarvan ze op papier al sinds de verkiezingen van oktober vorig jaar deel uit maakt namens de Moederlandpartij. Na haar beëdiging vroeg ze aandacht voor wie in de afgelopen jaren is gesneuveld voor het moederland en voor degenen die nog altijd in gevangenschap verkeren. ''Niemand wordt vergeten, niets wordt vergeten.'' Ze kwam de vergaderzaal binnen met de Oekraïense vlag over haar schouders en de vlag van de Krimtataren in haar handen.

Savtsjenko, die zelf bijna een week geleden uit een Russische gevangenis werd vrijgelaten, wees de parlementsleden er op dat zij de volle verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn van de Oekraïense bevolking. ''Die laat ons hier niet zitten als we ze in steek laten.'' Na haar maiden speech zong Savtsjenko het nationale volkslied, dat door andere parlementsleden mee werd gezongen.

Vervolgens verwijderde zij een spandoek met haar portret en de oproep haar vrij te laten. Dit spandoek heeft er geruime tijd gehangen om aandacht voor haar onterechte gevangenschap te vragen. Het spandoek werd door haar vervangen door eentje met de portretten van Oekraïners die in Russische gevangenschap zijn. ''Deze jongens zullen jullie aankijken zolang ze gevangen zijn.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: