dinsdag 31 mei 2016

'Partij Janoekovitsj betaalde 1,8 miljard euro aan omkoping'


Een onlangs opgedoken boekhouding van grote omkopingsbedragen die de Partij van de Regio's heeft betaald kan de komende tijd nog menig politicus opbreken. Tijdens de regeerperiode van president Viktor Janoekovitsj werden parlementsleden fors betaald om over te stappen naar de Partij van de Regio's of om mee te stemmen met deze partij. 
 
Het Nationale Anti-corruptie Bureau (NABU) is inmiddels een onderzoek begonnen naar de zogenoemde Trepak-lijst met de namen van omgekochte politici. De voormalig topman Viktor Trepak van de staatsveiligheidsdienst SBOe kwam afgelopen zaterdag met de inmiddels naar hem genoemde lijst op de proppen.
 
In de 'oorlogskas' van de Regio's zou maar liefst 1,8 miljard euro hebben gezeten. Hoewel al gezegd is dat er geen namen op de Trepak-lijst staan, hebben onderzoekers van de NABU inmiddels gezegd dat de lijst wel handtekeningen bevat en dat aan de hand daarvan de ontvangers opgespoord kunnen worden.
 
Procureur-generaal Joeri Loetsenko merkte over de lijst op ''dat publicatie van de lijst veel verrassingen zal opleveren, onder meer omdat er veel geld naar politieke partijen is gegaan die nu het meest kritisch zijn in het parlement''. Dat lijkt een verwijzing naar de Radicale Partij van Oleh Liasjko die op zijn beurt zegt dat het publiceren van de Trepak-lijst een poging is om zijn partij in diskrediet te brengen.
 
Voormalig parlementslid Taras Tsjornovil van de Partij van de Regio's heeft zich inmiddels bereid verklaard om een getuigenis af te leggen tegenover de NABU. In een talkshow van tv-zender Espreso zei hij dat er ''erg veel geld'' voorhanden was. ''De belangrijkste mensen binnen onze partij hadden allemaal een eigen budget, en daarmee invloed. 
 
Vooral Serhii Klioejev maakte daar als vicepartijvoorzitter gebruik van, aldus Tsjornovil. ''Hij kocht mensen om die voor de Moederlandpartij in het parlement zaten. Eerst hun stem, maar in 2006 en 2007 werden ze betaald om over te lopen.'' Volgens Tsjornovil zou Joelia Timosjenko jaarlijks 2,7 miljoen euro hebben ontvangen om deze mensen als parlementsleden van de Moederlandpartij aan te houden. 
 
De ex-politicus gaf toe dat ook hijzelf van meerdere leden van de Partij van de Regio's geld heeft ontvangen voor zijn medewerking aan hun praktijken.

Bronnen: ZIK, Censor.net

Geen opmerkingen: