zaterdag 14 mei 2016

Satellietbeeld toont aanwezigheid Boekraket aan

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Stratfor heeft satellietbeelden in handen gekregen die nieuw licht werpen op het neerstorten van vlucht MH17. Eerder al maakte het onderzoekteam Bellingcat bekend dat het vliegtuig op 17 juli 2014 werd neergeschoten door een Boekraket die afkomstig zou zijn van een Russische brigade.
Vorige week kwam een opname met een dashboardcamera boven water, waarop te zien was hoe een Boekraketinstallatie werd vervoerd door de stad Makiivka in de provincie Donetsk.

Op basis van die informatie is gezocht naar satellietbeelden door AllSource Analysis, een bedrijf waarmee Strafor samenwerkt. Gebleken is dat op de plek en het tijdstip waarop de beelden met de dashcam zijn gemaakt inderdaad zo'n mobiele raketinstallatie op een dieplader te zien is, vijf uur voordat MH17 neerstortte. De Boekraket zou zijn afgevuurd vanuit de omgeving van Snizjne, zo'n 40 kilometer van Makiivka.

Uit de satelietfoto blijkt niet dat met deze raketinstallatie een Boekraket op het vliegtuig van Malaysian Airlines is afgevuurd, alleen dat er wel zo'n luchtverdedigingssysteem van Russische makelij in de buurt was.

Bronnen: Unian, Stratfor

Geen opmerkingen: