donderdag 30 juni 2016

Oekraïense controle op grens blijft twistpunt

Er komt mogelijk een aparte werkgroep die gaat bespreken of, hoe en wanneer Oekraïne weer de volledige zeggenschap krijgt over de grens met Rusland in de Donbas. Dat heeft woordvoerster Darka Olifer van oud-president Leonid Koetsjma gezegd. Koetsjma is de hoofdonderhandelaar voor Oekraïne in de zogenoemde contactgroep die regelmatig bijeen komt in Minsk.

Het blijkt dat de werkgroep die zich buigt over de politieke kant van het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne het maar niet eens kan worden over het weer onder Oekraïense controle brengen van de grens. Dit vraagstuk blokkeert de discussie over andere belangrijke onderwerpen als het houden van verkiezingen in de door de separatisten bezette gebieden en het verlenen van amnestie aan separatisten.

De werkgroep veiligheid kwam gisteren bijeen in Minsk en besloot daar dat de strijdende partijen bij Zolote en Petrovske meer afstand van elkaar nemen. Pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger zitten daar zo dicht op elkaar dat het regelmatig tot aanvaringen komt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: