vrijdag 17 juni 2016

Oekraïne woedend om toespraak Ban Ki-moon

Oekraïne heeft woedend gereageerd op de opmerking van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties dat Rusland ''een belangrijke rol in de wereld speelt en ik volledig vertrouw op de regering van de Russische Federatie''. Ban zei dit op het Internationaal Economisch Forum in het Russische St. Petersburg en volgens de Oekraïense ambassadeur Volodimir Jeltsjenko kwam dit over als een steunbetuiging aan het Kremlin.

''Ik werd volledig verrast door zijn woorden, ik snap niet hoe het hoofd van de Verenigde Naties zoiets kan zeggen'', reageerde Jeltsjenko na afloop van de bijeenkomst. Hij vindt dat Ban Ki-moon's zich niet meer neutraal kan opstellen in het conflict in Oost-Oekraïne na zijn optreden op een voor Rusland zo belangrijke conferentie die bedoeld is om buitenlandse investeringen aan te trekken.

''Hij prijst de rol die de Russische Federatie speelt bij het oplossen van het conflict, terwijl Rusland daar zelf de belangrijkste agressor is.'' Ambassadeur Jeltsjenko wil vandaag een officiële klacht indienen.

Ban's woordvoerder Spehane Dujarric ontkent dat de secretaris-generaal partij heeft getrokken voor Rusland. ''Het is een gegeven dat Rusland een permanent lid is van de Veiligheidsraad, waardoor het een beslissende rol kan spelen. We gaan de in St. Petersburg gesproken woorden niet terugnemen.''

 Overigens luidt de oorspronkelijke tekst van de toespraak anders dan de woorden die Ban Ki-moon daadwerkelijk uitsprak, namelijk dat Rusland ''een beslissende rol speelt bij het aanpakken van wereldproblemen die snel om een oplossing vragen, zoals het beëindigen van de conflicten in Oekraïne en Syrië, het beschermen van de mensenrechten en de controle op de vernietiging van kernwapens''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: