zaterdag 4 juni 2016

Rusland gaat toch akkoord met politiemissie

Rusland stemt in met de komst van extra, desgewenst ook gewapende, waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) naar Oost-Oekraïne. De nieuwe waarnemers moeten gestationeerd worden op plaatsen waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten vechten. De OVSE gaat ook toezicht houden bij depots van teruggetrokken zware wapens, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Oekraïne dringt al lange tijd aan op de omvorming van de waarnemersmissie tot een politiemissie. Rusland lijkt daar nu aan tegemoet te willen komen, mogelijk om de Europese Unie te bewegen de sancties die zij Rusland heeft opgelegd te versoepelen.

De extra waarnemers kunnen ook een bijdrage leveren aan verkiezingen in het door rebellen bezette gebied. Samen met de lokale politie zouden ze bij kunnen dragen aan de organisatie en bewaking ervan, zei Lavrov tegen het Russische persbureau Interfax. Rusland weigert nog wel steeds om de controle over de Oost-Oekraïense grens over te dragen aan Oekraïne.
Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: