woensdag 20 juli 2016

Kwart Oekraïners wil bezette gebieden isoleren

Bijna een kwart van de Oekraïners (23 procent) wil dat de bezette gebieden in de Donbas volledig worden afgesneden van de rest van het land, terwijl één op de vijf (19 procent) vindt dat de bezette gebieden alleen via zogenoemde corridors bereikbaar moeten zijn. Deze laatste groep vindt ook dat bijvoorbeeld ouderen hun recht op een Oekraïens pension moeten behouden.

Een opiniepeiling van de stichting voor democratische initiatieven Ilko Koetsjeriv wijst bovendien uit dat 16 procent van de ondervraagden de bezette gebieden stap-voor-stap weer bij Oekraïne wil laten horen. Slechts 13 procent meent dat verkiezingen of een speciale status voor de bezette gebieden een einde aan het oorlogsgeweld zullen inluiden. Een nog kleinere groep, slechts 6 procent, verwacht iets van amnestie voor de separatisten. Volgens 43 procent komen er op korte termijn geen lokale verkiezingen in de bezette gebieden.

De Oekraïners blijken iets positiever te staan tegenover het inzetten van een gewapende politiemissie in de Donbas. Daar staat nu 58 procent achter, tegen 52 procent in het afgelopen najaar. Tegen is 21 procent. De inwoners van de Donbas zien er aanzienlijk meer heil in. Driekwart jaar geleden was slechts 16 procent voorstander van het inzetten van vredeshandhavers tegen nu 39 procent. Het percentage tegenstanders ging van 68 naar 39.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: