vrijdag 15 juli 2016

Loetsenko geeft uitleg over aanpak drama Illovajsk

Procureur-generaal Joeri Loetsenko geeft vanmorgen in het parlement zijn visie op de gebeurtenissen in Illovajsk van augustus 2014, toen 1.000 Oekraïense soldaten werden omsingeld door 16.000 pro-Russische rebellen en reguliere Russische troepen. Militaire steun van buitenaf bleef achterwege, volgens critici van de generale staf omdat zich in Illovajsk alleen vrijwilligersbataljons bevinden.

Het drama kostte officieel aan 366 soldaten het leven, 429 raakten gewond en er waren 158 vermisten. Er is echter onduidelijkheid over het aantal slachtoffers, want een parlementaire commissie kwam tot de conclusie dat het er veel meer moeten zijn geweest.

Loetsenko, tot voor kort fractievoorzitter van het Blok-Porosjenko, heeft zich sinds zijn aantreden als eerstverantwoordelijke voor het Openbaar Ministerie, persoonlijk verdiept in het dossier-Illovajsk. Mogelijk kondigt hij vanochtend aan dat er een rechtszaak komt om de generaals ter verantwoording te roepen voor hun foute beslissingen en dat volledige openheid van zaken wordt gegeven.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: