zondag 24 juli 2016

Vermoorde journalist Sjeremet begraven in Minsk

In de Wit-Russische hoofdstad is journalist Pavel Sjeremet begraven. Hij kwam woensdag om het leven bij een bomaanslag. De 45-jarige Sjeremet werkte in Oekraïne voor de kritische nieuwswebsite Oekrajinska Pravda, die veel aan onderzoeksjournalistiek doet en aandacht besteedt aan corruptie in het land. Hij kreeg in het verleden aanzien door zijn berichtgeving over de politieke onderdrukking in zijn geboorteland Wit-Rusland.

De journalist reed woensdag in de auto van zijn partner toen die ontplofte. Of hij ook het doelwit was van de aanslag, is onduidelijk. Mogelijk was de aanslag gericht op zijn partner Olena Pritoela, die de eigenaar is van de website waar Sjeremet voor werkte.

Procureur-generaal Joeri Loetsenko houdt het er vooralsnog op dat de aanslag gericht was tegen de journalistieke activiteiten van Sjeremet. ''We spreken nu met mensen in de omgeving waar de bom onder de auto werd aangebracht, met mensen dichtbij Sjeremet en Pritoela, maar ook met andere getuigen zoals die van een beruchte Russische televisiezender waarvan de medewerkers altijd als eerste ter plekke zijn als ergens doden vallen'', aldus Loetsenko in een interview met tv-zender 112. Met de 'beruchte televisiezender' bedoelde hij de propagandazender Russia Today (RT).

Morgen komt de FBI met de eerste resultaten van het onderzoek dat de Amerikaanse rechercheurs op verzoek van president Petro Porosjenko hebben gedaan, met name om uit te vinden welk explosief is gebruikt bij de aanslag. ''Ook helpen ze ons met het analyseren van de beelden van beveiligingscamera's waarop te zien is hoe de bom werd aangebracht'', zei Loetsenko hier over. Het is de bedoeling dat het onderzoeksteam morgen verder wordt uitgebreid.

Bronnen: NOS, Unian, Censor.net
"We are collecting testimonies from those people who live in that area, interviewing witnesses, including those from the notorious Russian channel that always arrive first at the scenes of unexpected murders. We are also interviewing Pavlo's close people," Lutsenko said.

Read more on UNIAN: http://www.unian.info/society/1433713-revenge-for-professional-activity-believed-to-be-key-motive-for-sheremets-murder-lutsenko.html

Geen opmerkingen: