vrijdag 29 juli 2016

Vraagtekens rond schaliegaswinning Yuzgas

Het is onduidelijk wat Yuzgas aan wil met het immense schaliegasveld Joezivska. Het in Nederland geregistreerde bedrijf bestaat pas een maand en heeft een werkkapitaal van slechts 1.000 euro. Yuzgas kreeg eerder deze week de rechten toegewezen van het Oekraïense staatsbedrijf Nadra en lijkt hiervoor speciaal te zijn opgericht.

Het bedrijf maakt deel uit van Emerstone Energy in Luxemburg, dat weer onderdeel is van het investeringsbedrijf Emerstone Capital Partners. Beide ondernemingen zijn ook pas dit jaar opgezet, de website van Emerstone is zelfs pas sinds 29 juni 'in de lucht'. Emerstone Energy zou 400 miljoen dollar aan bezittingen beheren. En, valt te lezen op de website van het bedrijf: ''Wij willen 250 tot 300 miljoen dollar steken in schaliegasprojecten.''

Shell, die in 2013 de concessie voor het Joezivskaveld in de provincies Charkiv en Donetsk kreeg, sprak destijds van een miljardenproject. Het Nederlands-Engelse bedrijf zag afgelopen jaar af van de concessie om schaliegas te winnen.

Eén van de oprichters van Emerstone Capital Partners is Jaroslav Kinach. Hij weet hoe het is om zaken te doen in Oekraïne. Eind jaren '90 was hij directeur van het kantoor in Kiev van de Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD). Daarna richtte Kinach het Canadese bedrijf Iskander Energy op dat zich bezig hield met de productie van metaangas in Oekraïne en gasprojecten in Georgië en Bulgarije. In de afgelopen jaren leidde hij de Canadese bank Black Iron.

Yuzgas moet bij de ontwikkeling van het Joezivskaveld samenwerken met Nadra Joezivska, dat voor 90 procent staatseigendom is. De overige 10 procent is eigendom van het bedrijf SPK-Geoservice. Opvallend genoeg is ook in Oekraïne een bedrijf te vinden met de naam Yuzgas. Dit bedrijf is geregistreerd in Charkiv. Parlementslid Jefim Zviahilski van het Oppositieblok en Oleh Sjapolov, voormalig lid van de Partij van de Regio's van ex-president Janoekvitsj, staan genoteerd als oprichters.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: