zaterdag 30 juli 2016

Wil Kiev wel een nieuwe Russische ambassadeur?

De Russische ambassadeur Michail Zoerabov is gisteren ontslagen. Moskou wil hem vervangen door Michail Babitsj, een ex-militair die eerder de Tsjetsjeense regering leidde. Er gaan nu evenwel stemmen op om maar helemaal geen Russische ambassadeur in Kiev te accepteren. Of, zoals het parlementslid Volodimir Arjev het uitdrukt: ''Het sturen van een ambassadeur houdt in dat er vriendschappelijke betrekkingen zijn tussen twee landen. Daarvan is nu geen sprake.''

Arjev, lid van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken voor het Blok-Porosjenko, meent dat onder de huidige omstandigheden alleen een zaakwaarnemer acceptabel kan zijn. Het accepteren van een nieuwe ambassadeur is overigens geen zaak van het parlement, de minister van Buitenlandse Zaken en de president beslissen daar over.

Opvallend is de oproep van twee leden van de Russische oppositie aan president Petro Porosjenko om de benoeming van Babitsj niet te accepteren. Het gaat om het voormalige Doemalid Ilja Ponomarjev en de politieke vluchteling Olha Koernosova. Dit tweetal meent dat Babitsj naar Kiev wordt gestuurd met het oog op eventuele vervroegde parlementsverkiezingen. Hij zou ervaring hebben met het manipuleren van verkiezingen in Rusland. ''Hij zal er alles aan doen om de uitslag van verkiezingen in Oekraïne in het voordeel van Rusland uit te laten vallen'', aldus Ponomarjev.

Bronnen: Interfax, ZIK

Geen opmerkingen: