zaterdag 27 augustus 2016

Koenders haalt uit naar Slowakije om sancties

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft hard uitgehaald naar EU-voorzitter Slowakije. De Slowaakse premier Robert Fico zei gisteren dat de sancties tegen Rusland zouden moeten worden opgeheven. Hij had een dag eerder een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. De strafmaatregelen tegen de Russen werden ingesteld na de inlijving van de Krim door Rusland in 2014 en ze werden een aantal keren verlengd.

Fico heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over de sancties. Nu zegt hij dat ze zowel de EU als Rusland hebben getroffen en niets hebben opgelost. Minister Koenders vindt dat de EU-voorzitter een vooringenomen mening over dit onderwerp heeft. "Hij moet in dit soort gevoelige dossiers goed luisteren naar alle betrokkenen." Koenders zal dat ook aan zijn Slowaakse collega laten weten.
Scherpe kritiek Nederland op EU-voorzitter Slowakije

Koenders benadrukte dat de sancties net zijn verlengd. "De Slowaakse premier heeft in elk geval niet namens mij gesproken en ik denk dat het niet verstandig is als het voorzitterschap op dit hoge niveau dit soort boodschappen afgeeft." Vicepremier Lodewijk Asscher voegde eraan toe dat "als je objectief kijkt naar wat er gebeurt" Nederland geen aanleiding ziet om de sancties op te heffen. Hij benadrukte dat bijvoorbeeld ook Duitsland dat niet wil.

Asscher erkende dat het standpunt van Slowakije op zichzelf bekend is. "Maar het is taak van de voorzitter om te peilen hoe de lidstaten als collectief ergens over denken en dat is niet noodzakelijk het standpunt van Slowakije zelf."

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka nam gistermorgen afstand van de opmerking van zijn eigen president Miloš Zeman die ook pleit voor het opheffen van de sancties tegen Rusland.

Bronnen: NOS, Ukrinform

Geen opmerkingen: