zondag 14 augustus 2016

Oekraïne Magazine: een kwart eeuw op eigen benen

Het zomernummer van Oekraïne Magazine staat in het teken van 25 jaar onafhankelijkheid. De kernramp van Tsjernobyl in het voorjaar van 1986 speelde een belangrijke rol bij het zelfstandig worden van Oekraïne. Er was geen vertrouwen meer in de Sovjetautoriteiten die er door hun lakse houding blijk van gaven dat ze weinig gaven om het welzijn van de Oekraïners (en de Wit-Russen).

De referendumvraag of Oekraïne uit de Sovjet-Unie zou moeten stappen werd met een volmondig ja beantwoord en op 24 augustus 1991 werd Oekraïne een onafhankelijk land. De gebeurtenissen in de maanden voor die 24e augustus, maar ook de maanden erna, komen uitvoerig aan de orde in ‘Van de Oekraïne naar gewoon Oekraïne’.

Ambassadeur Oleksandr Horin zegt in een interview dat de Oekraïners door de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar aan zelfvertrouwen hebben gewonnen en ‘zich door niemand nog laten vernederen’. Frans Hoppenbrouwers schrijft over betrouwbare kerken en enigszins tolerante gelovigen in een artikel over het kerkelijk leven in het onafhankelijke Oekraïne.

De kerncentrales stammen nog uit de Sovjettijd en zijn volgens critici oud en versleten. Toch wordt de levensduur nog weer met vele jaren verlengd, simpelweg omdat Oekraïne niet zonder kernenergie kan.

Niels Drost was in Odessa en vroeg daar rond of het gouverneur Micheil Saakasjvili gaat lukken om de corruptie terug te dringen. De Georgische ex-president blies vorig jaar hoog van de toren, maar al te veel resultaat blijkt hij nog niet te hebben geboekt.

Oekraïne Magazine is een uitgave van de Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne.

Geen opmerkingen: