zondag 28 augustus 2016

Ook Porosjenko eist snelle invoering e-declaraties

President Petro Porosjenko wil dat het e-declaratiesysteem voor alle financiële transacties van de overheid op 1 seprember volledig in werking treedt. Eerder stelde premier Volodimir Hrojsman al dezelfde eis aan de organisaties die er voor moeten zorgen dat het computersysteem niet alleen goed werkt, maar ook doeltreffend beveiligd is tegen misbruik. Het systeem moet corruptie bij de overheid tegen gaan.

Er is de afgelopen weken veel te doen geweest over het e-declaratiesysteem dat ook duidelijk moet maken hoeveel overheidsbestuurders, topambtenaren en hoge militairen verdienen en wat zij verder aan inkomsten en bezittingen hebben. Daar zitten veel mensen niet op te wachten, omdat dan duidelijk wordt dat zij op enigerlei wijze illegaal geld aan de staatskas onttrekken.

De redactie van de Kyiv Post beschuldigde president Porosjenko er om die reden van dat hij de invoering van het e-declaratiesysteem zou saboteren. Het is de ernstigste beschuldiging aan het adres van Porosjenko sinds zijn aantreden. Corruptiewaakhond Transparancy International Oekraïne heeft al geëist dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor het (niet) invoeren van het computersysteem ontslagen moeten worden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: