donderdag 1 september 2016

E-declaratiesysteem haalt deadline toch nog

Na de nodige dreigementen is het alsnog gelukt om het e-declaratiesysteem van de overheid 'in de lucht' te krijgen. Zowel president Petro Porosjenko als premier Volodimir Hrojsman eisten dat het systeem op 1 september niet alleen volledig, maar vooral ook veilig zou werken, op straffe van ontslag voor de mensen die verantwoordelijk waren voor de inwerkingstelling. Half augustus was het computersysteem weliswaar actief gemaakt, maar al snel bleek dat het slechts om de proefversie ging die ook nog eens onvoldoende beveiligd bleek tegen kwaadwillenden.

Porosjenko kreeg er vorige week van onder meer de hoofdredactie van de Kyiv Post van langs omdat hij de invoering van het e-declaratiesysteem van meet af aan gesaboteerd zou hebben. Diezelfde Porosjenko zei gisteravond dat de invoering van het computersysteem ''een revolutionaire stap'' is in de strijd tegen de corruptie.

''Ik beschouw mezelf als één van de geestelijke vaders van dit systeem. Het heeft me veel moeite gekost om parlementsleden van het nut ervan te overtuigen en om technische aanpak af te stemmen met onze Europese partners'', aldus de president. De invoering van een goed beveiligd e-declaratiesysteem is een belangrijke voorwaarde, in feite de laatste nog resterende voorwaarde, voor de Europese Unie bij het afschaffen van de visumplicht.

Met ingang van vandaag moet iedereen die werkzaam is bij de Oekraïense overheid binnen zestig dagen via het e-declaratiesysteem opgeven welke inkomsten en bezittingen hij of zij heeft. Bij de bezittingen gaat het om alles wat een waarde heeft van tenminste 362.500 hrivna (12.500 euro). Wie dat nalaat, pleegt een misdrijf.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: