vrijdag 2 september 2016

Loetsenko: 266 soldaten gedood bij Ilovajsk

Bij de belegering van Ilovajsk zijn in augustus 2014 266 Oekraïense soldaten om het leven gekomen en raakten 429 soldaten gewond. Nog eens 300 soldaten werden gevangen genomen. Dat blijkt uit een rapport dat procureur-generaal Joeri Loetsenko vanmiddag bekend heeft gemaakt in een vergadering van de parlementscommissie voor Defensie en Nationale Veiligheid. De soldaten probeerden weg te komen uit de omsingeling van Ilovajsk. Er was een afspraak met de belegeraars dat zij een vrijgeleide zouden krijgen, maar de soldaten kwamen hevig onder vuur toen ze de stad uit wilden.

De Oekraïense legereenheden en vrijwilligersbataljons in de stad werden geconfronteerd met een overmacht aan mankracht en wapens van het reguliere Russische leger, aldus Loetsenko. De belegeraars beschikten over negen bataljons met onder meer zestig tanks. De verhouding in mankracht was één op achttien, in tanks één op elf, pantserwagens en artillerie één op zestien, mobiele raketlanceerinstallaties één op vierentwintig.

Loetsenko wil achttien Russen ter verantwoording roepen, te beginnen met Defensieminister Sergej Sjoigoe. ''Ze hebben twee opties om voor de rechter te verschijnen, in Kiev of in Den Haag. Ook als ze niet komen opdagen'', hield hij de parlementscommissie voor.

Bij het gebouw van het Openbaar Ministerie in Kiev werd gedemonstreerd door nabestaanden van de in Ilovajsk gesneuvelde soldaten en onder meer de voormalige aanvoerders van de vrijwilligersbataljons Donbas en Ajdar die veel manschappen verloren. Zij zijn boos dat de verantwoordelijken voor het bloedbad ook na twee jaar nog altijd niet voor de rechter zijn verschenen. Het gaat hen vooral om de generale staf van het Oekraïense leger die te weinig gedaan zou hebben om de belegerde eenheden te ontzetten en daarmee indirect verantwoordelijk is voor de desastreuze afloop.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: