maandag 5 september 2016

'Normandisch' overleg wordt toch hervat

Er komt binnenkort toch weer een overleg van de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk over Oost-Oekraïne, aldus de Franse president Francois Hollande vanochtend. Een datum voor het overleg is nog niet vastgesteld. De Russische president Vladimir Poetin wilde na de vermeende sabotageactie vanuit Oekraïne op de Krim niet meer meedoen met het 'Normandische' overleg - de naam verwijst naar de eerste keer dat de vier leiders elkaar spraken over Oost-Oekraïne bij de herdenking van de geallieerde landing op Normandië.

Intussen wordt ook op andere manieren geprobeerd een einde te maken aan het oorlogsgeweld in de Donbas. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier meldt dat met de OVSE wordt overlegd over een effectievere manier om een staakt-het-vuren af te dwingen. De waarnemers van de OVSE ondervinden nu veel problemen bij het uitvoeren van hun taak, onder meer door bedreigingen van de pro-Russische rebellen.

Of die effectievere werkwijze een gewapende politiemissie inhoudt, zoals Oekraïne graag wil, is niet duidelijk. Steinmeier wilde tegenover het persbureau Reuters niet zeggen wat de nieuwe aanpak inhoudt. Hij kondigde wel aan dat hij binnenkort met de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland en Frankrijk gaat overleggen.
Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: