maandag 5 september 2016

Politiek analisten verwachten een hete herfst

Het parlement pakt morgen de draad weer op na het zomerreces met de jaarlijkse toespraak van president Petro Porosjenko. Het wordt een hete herfst, verwachten politiek analisten. Volgens directeur Vadim Karasjov van het Instituut voor Wereldstrategie moeten in de komende maanden beslissende stappen worden gezet om naleving van het Minsk-2 akkoord te garanderen.

Hij vindt het belangrijk dat de internationale gemeenschap druk blijft uitoefenen. ''Maar dan nog blijft de vraag in hoeverre de Kieswet moet worden aangepast en in hoeverre het parlement de separatisten tegemoet wil komen met een amnestieregeling.

Karasjov ziet meer beren op de weg: de fors gestegen energietarieven door lagere overheidssubsidies, de sociale onvrede, de reeds aangekondigde bezuinigingen op de overheidsuitgaven in het komende jaar en het nakomen van de afspraken met het IMF. ''Dat laatste zorgt ook voor de nodige onzekerheid. Wat zal het IMF van ons eisen? Er zijn veel van zulke open vragen.'' De brandstichting van gisteren bij de als Russische spreekbuis aangeduide tv-zender Inter noemt Karasjov ''een slechte voorbode''.

Ook directeur Viktor Nebozhenko van het sociologisch instituut Barometer van Oekraïne beziet de nabije toekomst met de nodige bezorgdheid. ''Er is veel onvrede onder de bevolking. Dat kan leiden tot spontane acties die voor chaos en anarchie zorgen. Er moet echt iets gebeuren om de mensen in het land tegemoet te komen.''

Kostjantin Matvienko van het strategisch adviesbureau Gardarica zegt dat er nog weinig te zeggen valt over eventuele bezuinigingen komend jaar. ''De recente gebeurtenissen bij Inter geven echter aan dat we een woelige tijd tegemoet gaan.'' Het nieuwe politieke seizoen wordt er volgens Matvienko één ''vol schandalen en maatschappelijke onvrede''.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: