maandag 26 september 2016

Rusland: MH17 neergehaald vanaf Oekraïens gebied

Vlucht MH17 is niet neergehaald vanuit gebied dat in handen was van pro-Russische separatisten. Dat is de boodschap van het Russische ministerie van Defensie. Daarmee gaan de Russen rechtstreeks in tegen eerder Nederlands onderzoek. Vannmiddag was er een persconferentie waarbij ook radarbeelden werden getoond.

Het ministerie meldde dat het geen raketten of andere opvallende objecten had gezien, maar dat op zulke beelden niet alles te zien is. Oekraïne zou dat volgens Rusland wel kunnen, maar dat land deelde zijn radarbeelden niet. De raket moest dus wel uit Oekraïne komen, concludeert het Russische ministerie.

De timing van de Russische persconferentie is opvallend. Woensdag presenteert het Nederlandse Openbaar Ministerie de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Volgens onderzoeksleider Wim de Bruin zal worden bekendgemaakt welke type wapen is gebruikt en vanaf welke plek er precies is gevuurd op de Boeing van Malaysian Airlines.

Vorig jaar oktober bleek uit onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid al dat het toestel is neergeschoten met een Russische BUK-raket. Deze zou zijn afgeschoten uit gebied dat in handen was van pro-Russische separatisten. De onderzoekers zeiden niet wie verantwoordelijk was voor het afvuren van de raket.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: