maandag 26 september 2016

Rusland: 'Oekraïne heeft iets te verbergen'

De Russische radar zou het gezien moeten hebben als er vanuit oostelijke richting een raket zou zijn afgevuurd op vlucht MH17. Dat heeft majoor-generaal Andrej Koban van de Russische luchtmacht vanmiddag gezegd op een persconferentie in Moskou, aldus het Russische staatspersbureau TASS. Hij voegde er aan toe dat ''de onpartijdige blik van Rusland'' op de Donbas het gezien zou hebben als er een raket op de Boeing 747 van Malaysian Airlines was afgevuurd, ongeacht of die vanuit oostelijke of westelijke richting kwam.

''De satellietbeelden waarover de Verenigde Staten en Oekraïne beschikken, zouden helderheid kunnen bieden over de vraag of er vanuit het door het Oekraïense leger gecontroleerde gebied raketten zijn afgevuurd'', aldus het hoofd van de radardiensten van de Russische luchtmacht. Koban zei dat de eigen radarbeelden alleen duidelijk hebben gemaakt dat vlucht MH17 niet is neergeschoten met een raket die vanuit de omgeving van Snezjnoje is afgevuurd.

Volgens woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie is het ''niet toevallig'' dat van Oekraïnse zijde ''informatie verborgen wordt gehouden voor onderzoekers, familieleden van de slachtoffers en de internationale gemeenschap''.

Ook hij benadrukte dat de Boekraket die vlucht MH17 neer haalde afkomstig moet zijn vanaf Oekraïens gebied. De informatie waarop Konasjenkov doelde, betreffen de satellietbeelden van de Oekraïense luchtmacht. Van die kant is al meerdere keren betoogd dat die er niet zijn, juist vanwege de oorlog met de door Rusland gesteunde separatisten in de Donbas.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: