vrijdag 2 september 2016

Sancties VS tegen bruggenbouwers naar de Krim

De economische sancties van de Verenigde Staten tegen Rusland zijn nu ook gericht tegen de bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van een brug vanaf het Russische vasteland via de Straat van Kertsj naar de Krim. De nieuwe, gisteren opgelegde sancties zijn gericht tegen 37 bedrijven en personen die in verband worden gebracht met de annexatie van het schiereiland en de oorlog die al 2,5 jaar woedt in Oost-Oekraïne.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat de sancties moeten bijdragen aan een vreedzame, diplomatieke oplossing van het conflict. De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt ''dankbaar'' te zijn voor de nieuwe steun vanuit de Verenigde Staten. Hij hoopt dat de Europese Unie binnenkort besluit om de Russische sancties te verlengen. Die gelden nu nog tot 1 januari 2017.

Vanuit Rusland wordt gemeld dat de nieuwe sancties geen invloed zullen hebben op de aanleg van de brug naar het schiereiland, want er zijn toch al geen Westerse bedrijven bij betrokken. Onderminister Aleksej Lichatsjev meent dat de sancties een minimale invloed hebben, maar hij hekelde wel de ''vijandige geest'' die uit het besluit spreekt. Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin noemt de sancties ''een doodlopende straat'' die alleen maar vraagt om wederzijdse sancties.

Bronnen: Reuters, TASS, Interfax

Geen opmerkingen: