maandag 5 september 2016

Video: brandstichting in kantoor tv-zender Inter



Tot tweemaal toe is gisteren brand gesticht bij en in het kantoor van televisiezender Inter aan de Stjoesevastraat in Kiev. Eind van de middag werden twee stapels autobanden in brand gestoken door activisten die Inter zien als ''een werktuig van Moskou''. Een half uur later werd een brandbom naar binnen gegooid die voor een uitslaande brand op de tweede verdieping zorgde.

De brandweer rukte groot uit met vijftien wagens en 57 brandweerlieden. Die wisten het vuur snel te bedwingen, maar konden niet voorkomen dat grote schade aan het gebouw werd aangericht. Dertig medewerkers van de tv-zender werden geëvacueerd. Een verslaggever van Inter liep daarbij een gebroken been op. Veel anderen hadden rook ingeademd en hadden medische hulp nodig. De politie verrichte zes arrestaties.

Directeur Oleksandr Pilipets van NIS, onderdeel van de Inter Media Group, zegt dat twintig gemaskerde mannen het gebouw binnen kwamen. ''Ze riepen 'Brand!' en spoten twee beveiligers bij de ingang met schuim. Een aantal van hen ging naar de tweede verdieping, waar ze de redactieruimte en die van de producers met een sterk ruikende vloeistof onder spoten. Vervolgens brak brand uit. Ze blokkeerden de uitgang en gingen er vandoor. Bij de ingang lieten ze een antitankmijn achter.

Volgens Pilipets heeft Inter al langer te maken met intimidaties. ''We hebben ons al tot de president gericht, tot de minister van Binnenlandse Zaken en de staatsveiligheidsdienst. Zonder resultaat. En dan gebeurt er dus dit.''

Bronnen: Unian, Censor.net, YouTube

Geen opmerkingen: