vrijdag 28 oktober 2016

CDA, D66 en GroenLinks laten zich niet overhalen

De politieke leiders Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GL) zien geen reden om hun standpunt over het Oekraïne-referendum te veranderen na een emotionele oproep van premier Mark Rutte. Die wil hun steun om toch een handtekening onder het verdrag te kunnen zetten.

De oppositie wil dat Rutte het eerst met de andere EU-landen eens wordt over aanpassingen van het verdrag met Oekraïne en dat daarna aan de Kamer voorlegt, maar dat is volgens Rutte niet mogelijk als hij in Brussel geen zekerheid kan bieden dat die aanpassingen ook worden goedgekeurd door het Nederlandse parlement.

Buma is daar niet gevoelig voor: "Wij blijven bij ons standpunt dat we het kabinetsbesluit afwachten en dan ons oordeel vellen." Pechtold vindt dat Rutte de lastige uitslag van het referendum aan zichzelf te danken heeft. "Wat zich nu wreekt, is dat Rutte geen campagne heeft gevoerd en Nederland niet tijdig heeft meegenomen in de gevolgen van de uitslag."

Ook op Klaver heeft de hartenkreet van Rutte weinig effect. "Ik zie vooralsnog onvoldoende redenen om het advies van de kiezers naast me neer te leggen." Hij acht de kans klein dat GroenLinks nog van standpunt verandert.

Op zijn persconferentie riep Rutte vanmiddag alle individuele leden van de Eerste Kamer op hem te steunen, ook als dat tegen de mening van hun eigen partij ingaat. Volgens Rutte is de handtekening van Nederland onder het Oekraïne-verdrag nodig voor Europese eensgezindheid tegen de agressie van Rusland.

Dat het een lastig politiek moment voor hem is, steekt Rutte niet onder stoelen of banken. "In ruil voor die zeventien zetels ga ik 'I have sinned, my Lord' zeggen op tv, als het helpt”, zegt Rutte bij radioprogramma Met het oog op morgen. Dit weekend gaat hij nog proberen Buma, Pechtold, Klaver en leden van de Eerste Kamer over te halen. ''Ik ben bereid overal naartoe te kruipen, omdat ik geloof dat het moet.''

Bron: NOS

Geen opmerkingen: