zaterdag 22 oktober 2016

'Controle over grens direct na verkiezingen terug'

Oekraïne krijgt twee dagen nadat er lokale verkiezingen zijn gehouden in de bezette gebieden de controle terug over de 400 kilometer lange grens met Rusland die nu nog in handen is van de separatisten. Plaatsvervangend directeur van de presidentiële administratie Kostjantin Jelisejev heeft dit gezegd in de politieke talkshow Pravo Na Vladoe van tv-zender TSN.

Jelisejev zei dat dit al is vastgelegd in het Minsk-2 akkoord van februari vorig jaar. Hij herhaalde de Oekraïense wensen: terugtrekking van de Russische troepen uit Oost-Oekraïne en ongehinderde toegang voor de waarnemers van de OVSE tot de grensstreek.

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken zei gisteren tijdens het vragenuurtje van het parlement echter dat de tijd nog lang niet rijp is voor het houden van verkiezingen. Eerst moet de veiligheidssituatie in de Donbas aanzienlijk zijn verbeterd, zoals ook president Petro Porosjenko tijdens het overleg van woensdag met de leiders van Rusland, Duitsland en Frankrijk duidelijk heeft gemaakt. Klimkin wil dat een onafhankelijk instituut de situatie in de Donbas gaat beoordelen. Valt dat oordeel positief uit, dan is het pas tijd voor verkiezingen.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: