zondag 30 oktober 2016

'Derde verjaardag Euromajdan mooie dag om visum af te schaffen'

De Oekraïense parlementsvoorzitter Andrii Paroebi en voorzitter Elmar Brok van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europese Parlement hebben een oproep gedaan aan het Europese Parlement om op maandag 21 november te stemmen over het afschaffen van de visumplicht voor Oekraïne. Ze hebben daar een bijzondere reden toe: het is namelijk de derde verjaardag van Euromajdan.

Volgens Paroebi is dat een bij uitstek geschikte dag om zo'n belangrijk besluit te nemen, aangezien op 21 november 2013 voor het eerst Oekraïners de straat op gingen om de Europese integratie van hun land af te dwingen. Eerder had president Petro Porosjenko al gezegd dat de Europese Unie vóór 24 november een besluit wil nemen, omdat op die dag een EU-Oekraïne conferentie wordt gehouden.

Brok meent dat Oekraïne inmiddels alles heeft gedaan om de visumplicht van tafel te krijgen. Het probleem ligt nu echter bij de Europese Unie, omdat een aantal lidstaten bevreesd is voor een te grote toestroom van Oekraïners - en Georgiërs, want het proces om de visumplicht voor dit land af te schaffen loopt ook nog steeds.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: