woensdag 26 oktober 2016

Klimkin poogt Tweede Kamer te overtuigen

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin is vandaag in gesprek gegaan met verschillende fractieleiders van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Hij hoopt genoeg draagvlak te vinden om het associatieverdrag met de Europese Unie en Oekraïne te ratificeren. "Het is nu aan het Nederlands parlement om een oplossing te vinden", zei hij na een overleg met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Die oplossing moet tegemoet komen aan de bezwaren van de nee-stemmers. Tegelijkertijd constateert Klimkin dat het Oekraïnereferendum niet ging over het verdrag, maar over de houding van een deel van Nederland ten opzichte van de Europese Unie.

Klimkin sprak eerder op de dag met CDA-leider Sybrand Buma en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en doet later op de dag nog andere fractieleiders aan. In de gesprekken benadrukt Klimkin dat het verdrag niet enkel een juridisch inhoudelijke overeenkomst is, maar dat het voor de Oekraïners ook een ''fundamenteel symbolische'' en ''emotionele'' lading heeft.

"Veel Oekraïners hebben op het Maidanplein hun leven gegeven voor dit verdrag, dat de vorige president niet wilde ondertekenen. Zij hebben hun leven gegeven voor de droom van vooruitgang", aldus de Oekraïense buitenlandminister. Volgens Klimkin legt het associatieverdrag een stevig fundament onder de hervormingen die nodig zijn om van Oekraïne een stabiele moderne democratische rechtstaat te maken.

Als Den Haag besluit niet te ratificeren, zal dat ten koste gaan van de geloofwaardigheid van Nederland, waarschuwt hij. Ook zou het funest zijn voor besluitvorming in de Europese Unie.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: