dinsdag 25 oktober 2016

Pleidooi in Dnipro en Uzhgorod voor het Russisch

Inwoners van de steden Dnipro en Uzhgorod hebben bij hun gemeentebesturen een verzoek ingediend om de Russische taal een officiële status te geven in hun regio en een beroep te doen op het Oekraïense parlement om het Russisch ook landelijk die officiële status te geven. Ze hebben volgens het Russische persbureau TASS voldoende handtekeningen van medestanders verzameld zodat beide gemeentebesturen genoodzaakt zijn om er serieus naar te kijken.

In het verzoekschrift zoals dat in Uzhgorod is ingediend, wordt er op gewezen dat het Russisch steeds vaker in de ban wordt gedaan in Oekraïne ''wat leidt tot spanningen in de samenleving'' en ''het verlies van de grote culturele betekenis van de Russische taal''. Het stadsbestuur heeft hier inmiddels te kennen gegeven geen enkele invloed te kunnen of willen uitoefenen op het het parlement.

In de zuidoostelijke stad Dnipro, voorheen Dnipropetrovsk, zijn veel Russischtaligen. In het West-Oekraïense Uzhgorod ligt de situatie echter volstrekt anders. Hier voert het Oekraïens de boventoon en is in onder meer de stad Berehove het Hongaars heel gebruikelijk, aangezien heer veel etnische Hongaren wonen.
Bron: TASS

Geen opmerkingen: