woensdag 26 oktober 2016

Savtsjenko verbaast met reis naar Moskou

Parlementslid Nadia Savtsjenko is in Moskou om daar de rechtszaak tegen Mikola Karpjoek en Stanislav Klich bij te wonen. Beide Oekraïners worden er van beschuldigd dat ze in de jaren '90 aan de kant van de Tsjetsjeense separatisten tegen Rusland hebben gevochten. Savtsjenko, die in mei dit jaar Rusland werd uitgezet nadat ze eerst nog tot een jarenlange gevangenisstraf was veroordeeld, zou uit 'de hoogste kringen' in Moskou de verzekering hebben gekregen dat ze na haar bezoek aan Moskou terug kan keren naar Oekraïne.

Haar voormalige advocaat Mark Fejgin, die veel moeite heeft moeten doen om haar uit de Russische gevangenis te halen, vraagt zich af waarmee Savtsjenko nu bezig is. Ze werd nota bene ook veroordeeld voor het illegaal naar Rusland reizen - wat ze overigens ontkent, want ze zou zijn ontvoerd vanuit de omgeving van Loehansk.

Een week geleden werd bekend dat zij in de stad Donetsk een ontmoeting had met haar voormalige ontvoerders en nu zit ze dus in de Russische hoofdstad. ''Het maakt voor de rechtszaak tegen Karpjoek en Klich niet uit of ze er bij aanwezig is, want het vonnis is op voorhand al duidelijk'', aldus Fejgin in een interview met tv-zender 112.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: