woensdag 23 november 2016

'Banken hebben 11,1 miljard euro weggesluisd'

De Moederlandpartij eist een onderzoek naar de activiteiten van de Nationale Bank en het Bankgarantiefonds, omdat die hebben toegestaan dat de eigenaren van 84 banken 14,7 miljard euro konden wegsluizen voorafgaand aan een faillissement. Partijleider Joelia Timosjenko toonde op een persconferentie papieren waaruit zou blijken dat het Bankgarantiefonds meende dat de betreffende banken slechts 3,6 miljard euro aan bezittingen zouden hebben.

''Het verschil van 11,1 miljard euro is ongetwijfeld naar buitenlandse bankrekeningen weggesluisd'', aldus Timosjenko. Zij wees ook op het aandeel van Russische banken in het Oekraïense banksysteem dat van 12 naar 41 procent is gestegen. De staatsveiligheidsdienst SBOe moet hier volgens Timosjenko onderzoek naar doen, want hier lijkt sprake van verraad.

Op korte termijn wil de Moederlandpartij een motie indienen voor het instellen van een tijdelijke parlementscommissie die onderzoek gaat doen naar de rol die zowel de gouverneur van de Nationale Bank als de directeur van het Bankgarantiefonds hebben gespeeld bij de faillissementen. Ook wil de Moederlandpartij dat het anticorruptiebureau NABOe onderzoek naar ze doet.

Bron: 112

Geen opmerkingen: