maandag 28 november 2016

Janoekovitsj officeel beschuldigd van landverraad

Het Openbaar Ministerie heeft ex-president Viktor Janoekovitsj officieel beschuldigd van landverraad. Procureur-generaal Joeri Loetsenko las het vonnis voor tijdens een schorsing van de rechtszaak tegen vijf voormalige medewerkers van de oproerpolitie Berkoet die worden beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van honderd betogers van Majdan in februari 2014.

Janoekovitsj zou zijn land hebben verraden door op 1 maart 2014 de Russische president Vladimir Poetin te vragen om militair in te grijpen in Oekraïne. Janoekovitsj gaf zelf op een persconferentie afgelopen vrijdag te kennen dat hij dit verzoek heeft gedaan. Volgens de door Loetsenko voorgelezen aanklacht heeft Janoekovitsj daarmee legitimiteit proberen te verschaffen voor de Russische inval en daaropvolgende annexatie van de Krim.

''Janoekovitsj heeft ons land een schade berokkend van 39,7 miljard euro'', zei Loetsenko. ''Als persoon, niet als procureur-generaal'' voegde hij er aan toe dat hij de voormalige president persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de 2.263 gesneuvelde soldaten, de 8.394 gewonden en de 1,7 miljoen vluchtelingen (de cijfers van eind oktober) in een oorlog die nog lang niet ten einde is.

Omdat Janoekovitsj zich in Rusland bevindt en alleen via een videoverbinding vanuit Rostov-aan-de-Don ondervraagd kan worden, is de officiële bekendmaking van de beschuldiging volgens Loetsenko ''naar elk denkbaar adres van hem in Rusland'' gestuurd. Na Janoekovitsj zal ook zijn premier Mikola Azarov van landverraad worden beschuldigd, kondigde Loetsenko aan.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: