vrijdag 25 november 2016

Klimkin: 'EU toont eigen zwakte aan door uitstel'

Het getreuzel met het nemen van een definitief besluit over afschaffing van de visumplicht voor Oekraïne (en Georgië) toont volgens minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken pijnlijk aan dat de Europese Unie niet meer één lijn zit. ''Dat het zo lang duurt om het eens te worden over de migratieproblematiek laat zien dat de EU in feite een zwakke organisatie is geworden. Brussel lijkt zich dat te realiseren'', aldus Klimkin op Twitter.

De Europese Unie heeft de afgelopen tijd te maken gehad met een grote instroom van vluchtelingen. Sommige lidstaten vrezen dat ook vanuit het arme Oekraïne veel economische migranten naar de EU komen. Mocht dat zo zijn, dan willen zij beschikken over een 'noodremprocedure', het al dan niet tijdelijk weer invoeren van de visumplicht. Ze zijn het er echter nog niet over eens hoe dat in zijn werk moet gaan. Het wachten is op een besluit hierover, want dat de visumplicht op zich van alle lidstaten wel mag vervallen is deze week gebleken.

De presidentiële administratie werkt intussen aan een plan om de Europese besluitvorming te versnellen. Kostjantin Jelisejev, de plaatsvervangend directeur, zegt in een interview met tv-zender 112 dat hij dat vandaag al wil bespreken met adviseurs van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. President Petro Porosjenko deed gisteren een klemmend beroep op de EU-leiders om nog dit jaar de visumplicht te schrappen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: