woensdag 30 november 2016

Luchtmacht zet plan voor rakettest Zwarte Zee door

De Oekraïense luchtmacht heeft vandaag laten weten dat de voorbereidingen voor de rakettest van morgen en vrijdag gewoon doorgaan, ondanks de dreiging van een Russische raketaanval als vergelding. De Russen zijn het er namelijk niet mee eens dat er in de Zwarte Zee raketten worden afgeschoten, ook al is dat dan in de Oekraïense territoriale wateren. Er worden bij de oefening niet alleen gevechtsvliegtuigen ingezet, ook de luchtverdediging komt in actie.

Rood: de baan van de Tu-143. Geel: het gebied
waar brokstukken terecht kunnen komen.


Hoofdredacteur Andrii Klimenko van BlackSeaNews legt uit dat morgen of overmorgen de luchtmacht raketten wil lanceren bij de westkust van de door Rusland geannexeerde Krim. ''Als doel dient een oude Tu-143 raket uit de Sovjettijd die wordt gelanceerd om vervolgens te worden neergeschoten door moderne geleide anti-
luchtdoelraketten voor de middellange afstand.''

Terwijl de luchtmacht benadrukt dat de oefening zich uitsluitend afspeelt in de Oekraïense territoriale wateren, maar Rusland ziet het als een provocatie omdat het vindt sinds de annexatie van de Krim de Zwarte Zee rond het schiereiland tot de Russische territoriale wateren behoort.

Volgens een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken doet Oekraïne dit alleen maar om de Verenigde Staten te plezieren. ''Oekraïne kan rekenen op een stevige reactie van ons.'' De nieuwssite ZN.ua kwam eerder vandaag al met het nieuws dat Rusland dreigt met een raketaanval als vergelding.

Bronnen: Ukraine Today, Unian

Geen opmerkingen: