maandag 14 november 2016

Oekraïne in problemen door hevige sneeuwval

Hevige sneeuwval heeft het leven in grote delen van Oekraïne lamgelegd. Op veel plaatsen is tot zo'n halve meter sneeuw gevallen. Dat geldt in het bijzonder voor de provincies Rivne, Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Tjsernivtsi, Chmelnitski en Zjitomir. De provincies Kiev, Vinnitajsa en Tsjerkasi hebben te maken met zowel sneeuw als regen, terwijl het verder naar het zuidoosten regent. Vanmorgen zaten maar liefst 988 dorpen en steden zonder elektriciteit.

Met man en macht wordt gepoogd reparaties te verrichten, maar ook om de wegen weer berijdbaar te maken. In delen van de provincies Lviv, Zjitomir, Ternopil en Chmelntiski geldt een rijverbod voor vrachtwagens. Het treinverkeer had ook flink last van de sneeuwval. Vanmorgen kampten dertig treinen met vertraging. In het noorden van het land blijft het de komende uren nog sneeuwen.

In de stad Ternopil is het openbaar vervoer vanmorgen stilgelegd, terwijl in de stad Lviv wordt overwogen de noodtoestand uit te roepen. Ouders in de westelijke provincies werden opgeroepen om hun schoolgaande kinderen vandaag maar thuis te houden.

Gisteren moest veel werk worden verzet om automobilisten te ontzetten die waren ingesneeuwd of door gladheid vast kwamen te zitten. Dat was onder meer het geval in het dorp Hoshiv waar het na een kerkdienst zo glad bleek geworden dat dertig automobilisten een heuvel bij de kerk niet af konden rijden. Pas nadat veel zand op het wegdek was gestrooid, konden de wagens alsnog de heuvel af.

Bronnen: Censor.net, ZIK

Geen opmerkingen: