woensdag 30 november 2016

Oekraïne wil alle gevangen vrij hebben vóór Kerst

De Oekraïense delegatie heeft gistermiddag in Minsk geëist dat alle gevangenen en gijzelaars voor Kerst vrijkomen. ''Het is tijd dat we dit oplossen. Duitsland en Frankrijk zijn het met ons eens, maar of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren hangt helemaal af van Rusland. De Russische minister gaf weer eens alleen maar ontwijkende antwoorden en lijkt niet bereid om humanitaire kwesties als deze daadwerkelijk aan te pakken'', zegt Irina Gerasjtsjenko, ondervoorzitter van het parlement en de Oekraïense vertegenwoordigster voor humanitaire zaken bij het overleg in Minsk.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk waren gisteren bijeen in de Wit-Russische hoofdstad om daar te praten over het tijdpad dat de leiders van de 'Normandische Vier' eerder overeen waren gekomen. Er werden geen resultaten geboekt.

Minister Pavlo Klimkin probeerde het volgens Gerasjtsjenko nog wel, maar ook hij ving bot. ''Hij stelde voor om de werkgroep humanitaire zaken te machtigen om snel tot een akkoord te komen over de vrijlating van gevangenen. We hebben ook enkele handreikingen gedaan.'' Zowel de separatisten als de autoriteiten in Oekraïne en Rusland houden nog altijd honderden mensen gevangen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: