woensdag 16 november 2016

OVSE constateert: demonstranten kregen betaald

Waarnemers van de OVSE hebben gisteren van demonstranten bij de Nationale Bank te horen gekregen dat ze betaald kregen om daar te staan. ''Twee demonstranten vertelden onafhankelijk van elkaar dat ze omgerekend iets meer dan negen euro hebben ontvangen'', meldt de OVSE in een rapport. Daarin wordt aangegeven dat zo'n 1.200 mensen stonden te luisteren toen een spreker de Nationale Bank van corruptie beschuldigde. ''70 procent waren vrouwen op leeftijd.''

De waarnemers constateerden ook dat twintig tot dertig jonge mannen in burgerkleding zich aan de zijkant hadden opgesteld. Zij hielden mensen aan die probeerden weg te gaan bij de demonstratie. Ook de OVSE'ers werden tegen gehouden door mannen die beweerden dat ze behoorden tot de 'snelle reactiegroep' van de politieke partij For Life die in het parlement deel uitmaakt van het Oppositieblok.

Volgens fractievoorzitter Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij is geen sprake van het betalen van deelnemers aan het anti-regeringsprotest. Het zou juist de regering zijn die mensen betaalt om ze te laten zeggen dat ze geld van de oppositie hebben gekregen. ''Ze kregen de opdracht om de media duidelijk te maken dat zij waren ingehuurd om te demonstreren.''

Timosjenko merkte ook op dat dit niet de hele waarheid kan zijn ''omdat er anders nooit zoveel mensen op de been waren geweest''. Op het hoogtepunt brachten de twee demonstraties van gisteren bij de Nationale Bank en het parlementsgebouw 6.500 mensen op de been.

Ook vandaag wordt er weer gedemonstreerd bij de Nationale Bank. Ditmaal zijn er rond de 1.000 betogers. De politie is nóg massaler aanwezig. Zo'n 2.000 agenten bewaken het gebouw van de Nationale Bank en het parlement.

Bronnen: Interfax, Censor.net, 112

Geen opmerkingen: