vrijdag 11 november 2016

Saakasjvili zet plan voor eigen politieke partij door

Micheil Saakasjvili heeft vanmiddag op een persconferentie de oprichting van een nieuwe politieke partij aangekondigd. Een verrassing is het niet, aangezien de voormalige gouverneur van Odessa dat twee maanden geleden al opperde. Saakasjvili wil ''een brede politieke stroming, een platform voor iedereen die vernieuwing wil''. De voormalige president van Georgië die in mei 2015 de Oekraïense nationaliteit verkreeg wil de mensen uitdagen ''die het nu voor het zeggen hebben''. Zijn partij gaat Hvilja (Golf) heten.

Saakasjvili werd door president Petro Porosjenko naar Oekraïne gehaald om de corruptie in Odessa aan te pakken, maar de twee staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar. Saakasjvili kon echter geen potten breken in Odessa en verwijt Porosjenko nu dat die hem heeft tegengewerkt.

Bij de eerste aankondiging van de oprichting van een liberale, sterk hervormingsgezinde partij liep het twee maanden geleden meteen al in het honderd. Belangrijke hervormers als Moestafa Najem, de man die in november 2013 studenten opriep om massaal de straat op te gaan, lieten weten dat ze niet aan de leiband van Saakasjvili willen lopen omdat die te overheersend zou zijn.

Bron:Ukrinform

Geen opmerkingen: