vrijdag 18 november 2016

Visumvrij reizen Oekraïners komt nu heel dichtbij

Ambassadeurs van de 28 lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren in Brussel groen licht gegeven voor het visumvrij reizen voor Oekraïners. De in totaal 45 miljoen Oekraïners kunnen binnenkort dus zonder visum naar de EU reizen. De Oekraïense president Petro Porosjenko sprak zich enige tijd geleden al optimistisch uit over de onderhandelingen over het visumvrije reizen: volgens hem zou het eind november geregeld zijn. Dat is dus zelf nog iets eerder gebeurd. 

De meerderheid in het Europees Parlement stemde eerder al voor het visumvrij reizen van Oekraïne binnen Europa. Het land zou voldoen aan de eisen van de Europese Unie om de visumregels af te schaffen. De maatregel gaat echter pas in als er een soort noodremmechanisme van kracht is geworden. Dat moet landen de mogelijkheid geven om de visumvrijstelling bij bijvoorbeeld misbruik of een te grote instroom op te schorten.

De Europese Commissie onder leiding van voorzitter Jean-Claude Juncker gaf vorig jaar al een positief advies voor het visumvrije reizen. ‘Er is sprake van een gemeenschappelijk belang om het makkelijker te maken voor onze burgers om naar elkaars landen te reizen,’ zei Juncker eerder. De Nederlandse regering liet in mei, toevallig na het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, weten voorstander te zijn. Het visumvrije reizen zelf heeft niks met het associatieverdrag te maken.

Het besluit is een positief signaal voor de EU-Oekraïne-top die volgende week in Brussel wordt gehouden, zegt ambassadeur Peter Javorcik van Slowakije, het land dat momenteel het EU-voorzitterschap bekleedt.

Wanneer de visumvrijstelling officieel ingaat, mogen Oekraïners met een biometrisch paspoort elk half jaar 90 dagen zonder visum naar de EU reizen. Het is bedoeld voor bijvoorbeeld familiebezoek: werken in de EU mag niet. Bovendien geldt de regeling niet voor de landen Groot-Brittannië en Ierland. EU-burgers zijn al sinds 2005 vrijgesteld van visumplicht als ze naar Oekraïne reizen.

Bron: Elsevier

Geen opmerkingen: