vrijdag 18 november 2016

Waarnemers OVSE zien 30.000 soldaten passeren

De Amerikaanse vertegenwoordiger bij de OVSE Daniel B. Baer zegt dat de waarnemers van de verdragsorganisatie in Oost-Oekraïne sinds het begin van het oorlogsconflict daar meer dan 30.000 in militaire uniformen geklede personen vanuit Rusland de grens over hebben zien gaan. De waarneming van de OVSE'ers beperkte zich tot de grensovergangen Goekovo en Donetsk.

''Ondanks het beperkte mandaat hebben de waarnemers toch de omvang kunnen vastleggen van de Russische bemoeienis met Oost-Oekraïne'', zei Baer op een bijeenkomst van de permanente raad van de OVSE. Hij baseerde zijn woorden op een rapport van Flavien Schaller, hoofd van de waarnemers bij de grensposten Goekovo en Donetsk.

Schaller maakt in zijn rapport ook melding van de beperkingen waarmee hij en zijn collega's te maken hebben. Ze mogen alleen toekijken vanaf hun vaste waarnemingspost bij de twee grensovergangen, verder niet. Ze mogen niet vrijelijk rondlopen. Dichterbij komen als er auto's met militairen passeren mag ook al niet en onder slechte weersomstandigheden kunnen de waarnemers ook niets uitrichten.

''Stel je eens voor wat we allemaal niet zien. Al die mensen die vanuit Rusland de grens over gaan, krijgen hun wapens pas als ze in het door de separatisten bezette gebied zijn. Half oktober gingen twintig geuniformeerde personen de grens over in een bus waarvan de ramen geblindeerd waren. Rusland zegt dat het om burgers gaat, maar we weten allemaal dat ze naar Oekraïne gaan om daar te vechten.''

Volgens Baer hebben de waarnemers op 27 momenten wagens terug zien gaan met het opschrift 'Lading 200' of simpelweg '200'. ''Daarvan weet iedereen inmiddels dat het om gesneuvelde soldaten gaat. De meest recente passage was op 27 oktober.'' De Amerikaan haalde ook uit het rapport van Schaller aan dat alleen al in de afgelopen drie maanden 48 ambulances en vier lijkwagens de grens over gingen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: